Edward James Olmos’un yönettiği 2006 yapımı Walkout isimli televizyon filmi, boykot eylemini anlatıyor. Boykotun örgütleyicilerinden biri olan Paula Crisostomo’nun hikayesi üzerinden anlatılan süreç, gerçekten yaşanmış olaylar gözetilerek filme çekilmiş.
Amerikan vatandaşı olan Meksika kökenli insanların 1968 yılında yaşadıkları sorunları ele alan film okulda anadilleri olan İspanyolca konuşmalarına izin verilmeyen Chicano’lar, İspanyolca konuştukları zaman öğretmenler tarafından bedensel cezalara çarptırılıyorlar. Çöpleri temizlemek, dayak yemek … Öğle tatili sırasında öğrencilerin okulun tuvaletlerinden faydalanmaları da engelleniyor. Öğrenciler, bu zamanlarda okulun bahçesine işemek zorunda kalıyorlar.
Ayrıca liseyi bitirmek üzere olan öğrencilere potansiyel işçi gözüyle bakılıyor ve rehber öğretmenler tarafından gelecekleri o şekilde planlanıyor. Normalde üniversite tavsiye etmesi, ona burs ayarlaması gereken öğretmenler, Chicano’lara sekreterlik, bahçıvanlık gibi mesleklere sahip olabilecekleri meslek okullarını tavsiye ediyorlar.
Ayrıca okullarda okutulan tarih kitaplarında, Amerika’nın kuruluş sürecinde de yer alan Meksika kökenli yurttaşların, tek bir kelime bile olsa adları geçmiyor, adeta yok sayılıyorlar.
Paula Crisostomo’nun da aralarında bulunduğu bir grup genç, bu durumun bilincine vararak bir şeyler yapmak, haksızlıklara karşı mücadele etmek istiyorlar. En azından öğlenleri insan gibi tuvaletleri kullanmak istiyorlar. Bunun için önce dertlerini yönetime anlatmaya çalışıyorlar, ama bu girişimleri başarılı olmuyor.
Ardından bildiri dağıtarak, afişler hazırlayarak örgütleniyorlar ve yaklaşık 8 lisede aynı anda boykot düzenliyorlar.
Bu boykotlar polis tarafından orantısız bir biçimde dağıtılıyor ve bazı öğrenciler tutuklanıyor.
Televizyonda çocuklarının dayak yediğini gören anne babalar da çocuklarına destek verince, ertesi gün tekrar boykota çıkan öğrencilerin sayısı 20 bini buluyor ve yaptıkları eylem başarıya ulaşıyor.